gevelrenovatie, restauratie en onderhoud - beton - vochtwering - kunststof vloeren - steigerbouw – inspecties
 
. Herstel monumentale tuitgevel in Den Haag
Opdracht: Herstel tuitgevel Nieuwe Haven te Den Haag
Opdrachtgever: Monumentenwacht Zuid-Holland


We zijn door Monumentenwacht gevraagd om metselwerkschade aan een tuitgevel in Den Haag te herstellen. In de voormalige Ambachtsschool (opgericht in 1873) waren een aantal scheuren geconstateerd. Dit werd veroorzaakt door corroderende gevel- en blindankers die het metselwerk kapot drukten. De Monumentenwacht heeft ons een werkbeschrijving toegezonden en aan de hand hiervan hebben wij onze offerte gemaakt. 
De gevels hebben we in de steigers gezet, vooraf hebben we een vergunning aangevraagd om deze te plaatsen.
Allereerst hebben we de zandsteen afdekbanden deels eraf gehaald. Vervolgens is het gescheurde metselwerk verwijderd.
De ankers zijn gedemonteerd, roestwerend behandeld en weer teruggeplaatst. Twee inwendige ankers waren zo erg aangetast dat we ze vervangen hebben door op maat gemaakte RVS ankers. 
Na het terugplaatsen van de ankers hebben we het metselwerk weer hersteld. Hierbij zijn zo veel mogelijk de eerder verwijderde stenen hergebruikt. Het metselwerk hebben we vervolgens gevoegd met snijwerk overeenkomstig het bestaande voegwerk.
Aan de pannendakzijde hebben we nieuw 20 ponds lood aangebracht. Het oude lood bleek aan vervanging toe.
Ook hebben we diverse zandsteen elementen hersteld met Remmers Restauratiemortel
Als laatste zijn de zandsteen afdekstenen weer terug aangebracht. De onderlinge naden hebben we afgewerkt met een minerale mortel.
Door het aanpakken van de gevelankers is verdere achteruitgang van het metselwerk stopgezet en worden kosten in de toekomst bespaard. Monumenten vergen extra aandacht maar het is altijd weer leuk aan dit soort gebouwen te mogen werken.
Meer lezen over onze andere projecten? Kijk dan eens verder op de nieuwspagina van onze website: website MTS nieuwspagina.
 
 
MTS B.V.

www.mtsbv.nl

Oostgerepolder 8
2391 AK Hazerswoude-Dorp

Telefoon: 0172 – 58 90 09
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.